RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 139 (5.1.2023) (tässä suomeksi)


DET ÄR RESULTATEN SOM RÄKNAS

Köpte härom veckan Thomas (omgiven av idioter) Eriksons bok ”Omgiven av motgångar” utan att alls känna mig som någon idiot för det …😊 Tvärtom blev jag omgiven av en hel del goda reflexioner. Motgångar, påpekar Erikson, är inte nödvändigtvis motgångar utan en naturlig del av vår tillvaro. Livet kan omöjligt vara enbart lycka hela tiden utan det biter oss alla i baken då och då, det går inte att undvika.

Oftast handlar det om tillfälliga bakslag, som går över av sig själva, men ibland lönar det sig att stanna upp och eventuellt justera riktningen. Det sägs, att när en kvist fastnar I ett vattendrag, är det inte terapi den behöver, utan en knuff tillbaka i det naturligt strömmande vattnet. På samma sätt kan det vara med oss, när livet strular.

Vad består då denna knuff eller justering av?

Det vet vi inte riktigt, men en bra indikator på riktningen är de resultat om kommer till synes. Resultaten ljuger inte! Det spelar ingen roll vad du vet och kan och säger, det är de faktiska handlingarna och deras resultat som räknas. Att veta en sak är inte samma sak som att göra den. Det är hur du hittar användning för din vetskap om avgör. Och hur du justerar den efter omständigheterna.

Konsekvensanalys är ett begrepp som supernörden Lisbeth Salander använde sig av i Stieg Larssons Millenium-böcker och det räddade henne ur många svåra situationer. Att ägna sig åt konsekvensanalys och hålla ögonen på sina resultat går hand i hand med innehållet i det sista brevet i boken ”100 brev”, som handlar om framtidshantering och hur omgivningens reaktioner är en spegel av det vi får till stånd.

När vi försöker sälja något eller påverka andra, är det så mycket enklare att ägna sig åt att öka sitt eget kunnande än att flytta tyngdpunkten till mottagarna och vilket tilläggsvärde vi kan förse dem med. Men vi kommer inte ifrån lagen om orsak och verkan: ifall omgivningen inte reagerar som vi tänkt oss, är det dags att justera vårt sätt att tänka och fungera.

Kom att tänka på den gamla historien, när en pojke glatt ropar åt sin pappa: ”Jag har lärt vår hund att vissla!” Pappan säger förvånat: ”Men inte kan den ju vissla.” ”Kanske inte”, svarar pojken fortfarande lika glatt , ”men jag har lärt den det”.

På samma sätt kanske vi försöker dela ut goda råd till höger och vänster om kommunikation och välmående och stresshantering och rubbet. Och så undrar vi, varför ingenting händer.

Vi måste alltså gå in för att justera vårt kunnande i nya riktningar, vilket inte är särskilt trevligt, för här är vi ute på osäkra marker och måste treva oss fram. I fråga om nya projekt är vi hänvisade till att under vägen upptäcka HUR något skall göras, för detta HUR är för det mesta väldigt osynligt i början. Men efter hand som vi sätter igång får vi allt bättre grepp om justeringsprocessen.

 

Inspirationskälla:

Thomas Erikson: Omgiven av motgångar: så vänder du bakslag till framgång (2020)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi