RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Månadens Rita 11 (18.1.2009) (tässä suomeksi)

TID OCH KÄNSLOR

Ordet tid är säkert ett av de vanligaste i vår vokabulär. För det mesta är det frågan om att få tiden att räcka till allt, men ibland vill man faktiskt att tiden skall gå så fort som möjligt, till exempel en medicinsk undersökning, en obligatorisk tillställning eller en lång kö. Richard Bandler beskriver i sin senaste bok ”Get the life you want”, hur du kan sätta fart på något du vill komma ifrån så fort som möjligt genom att i förväg se den framför dig i ett synnerligen l-å-n-g-s-a-m-t tempo. Även personerna där pratar l-å-n-g-s-a-m-t. Samtidigt rör sig allt i omgivning mycket snabbt framåt. När det hela sedan börjar, verkar det som om det skulle gå mycket fortare än du tänkt dig. Metoden går också att använda även efter att den utdragna händelsen börjat. Önskar du å andra sidan, att tiden skall räcka till bättre, gör du helt enkelt tvärtom. Föreställ dig att det du vill ha tid till går undan i försnabbat tempo, medan allt runt omkring s-l-ä-p-a-r sig fram. På så vis kommer den slutliga upplevelsen att kännas som längre.

Tid kan uppfattas som cyklisk eller lineär. Vissa saker föreställer vi oss automatiskt som regelbundet återkommande eller cykliska, medan vi mer eller mindre omedvetet radar upp andra saker på en linje framför oss. Till exempel årstiderna tar vi emot cykliskt, vi vet att det blir sommar igen och börjar kanske vänta på den. Eller också väntar vi på nästa ledighet, som i allmänhet återkommer cykliskt även den.

En sjukdom, ett missöde eller en olycka tenderar vi i stället att betrakta lineärt, eller som en engångshändelse. Så borde det åyminstone vara. När vi uppfattar trevliga saker som cykliska, har vi alltid något roligt att se fram emot och när vi uppfattar otrevliga saker som lineära, kan vi bara vänta på att de går över.

Till livet hör emellertid också, att vissa cykliska saker upphör att vara cykliska och då rubbas lätt vår världsbild och jämvikt. Barn växer upp och flyttar bort, arbetsplatser och boningsorter byts ut. Föräldrar eller andra närstående somnar bort. Vänner och släktingar flyttar utomlands. Om vi nu bibehåller vår cykliska tidsuppfattning, betyder det, att vi förväntar oss att till exempel julen också i fortsättningen skall vara som tidigare, att våra ledigheter skall förlöpa som tidigare och att våra olika relationer skall fortsätta i samma spår som förut. Och då så inte sker, blir vi kanske olyckliga och besvikna, eftersom vi ännu inte format om vår cykliska världsbild och börjat föreställa oss sådant vi inte kan förutse som lineära händelser. Genast vi börjar gestalta tidigare cykliska händelser som lineära, kommer vi ifrån känslan, att något borde vara annorlunda.

Veckans tidsrecept i ett nötskal:

1) Speeda upp en trist episod genom att föreställa dig den som lååångsam, samtidigt som allt runt omkring formligen forsar förbi à episoden ifråga känns kortvarig.

2) Ge längre tid till en trevlig episod genom att föreställa dig den som supersnabb i en lååångsam omgivning.

3) Placera trevliga saker i en cyklisk tidsuppfattning och otrevliga i en lineär à trevliga saker upprepas medan otrevliga upplevs som engångshändelser.

4) Forma efter hand cykliska upplevelser till lineära, så bygger du inte förväntningar på felaktiga premisser.

------------------------------------------------------------------------------------------------Månadens boktips:

Veli-Matti Toivonen & Timo Kauppi:
AIKA muovaikuvahana

Mark Levengood: Hjärtat får inga rynkor. (En på samma gång underfundig, varmhjärtad och oerhört rolig bok. Jag tackar samtidigt den vän, som rekommenderade mig boken.)

------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------
Månadens citat:

”Tiden är, skulle jag säga, ett av de värsta ställena att gå vilse i...”
  Douglas Adams

”Ingenting är länge så som det aldrig har varit.”  Allmänt talesätt

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi