RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 34 (13.4.2011) (här på svenska)

YLEISIÄ ELÄMÄNOHJEITA

Odotellessani lentokentällä konetta ostin Richard Templarin kirjan "The Rules of Life". Kirjailija asui osan lapsuuttaan Lontoossa isovanhempiensa luona. Hänen isoäitinsä työskenteli isossa tavaratalossa ja joutui usein salakuljettamaan Richardin mukaan töihin tiskin alle, jossa tämä hauskuutti itseään tarkkailemalla asiakkaiden käytöstä. Tätä tarkkailemista hän sitten jatkoi myöhemmässä elämässään, ja me saamme tutustua hänen kirjassaan niihin käyttäytymissääntöihin, joita hän havaitsi. Esitän neljä niistä tässä (numerointi on tietenkin eri kuin kirjassa).

Sääntö 1: Jotkut asiat elämässä ovat tärkeitä, mutta suuri osa ei ole. Ole tietoinen, mikä lasketaan ja mikä ei.

Se, että käytät elämäsi johonkin tärkeään, lasketaan. Esimerkiksi sitä, että lähdet shoppailemaan, koska olet pitkästynyt, ei lasketa. Laskujen maksaminen on tärkeää, saippuasarjan katsominen ei ole. Tietysti voimme tehdä niitä vähemmän tärkeitäkin juttuja, niin kauan kuin olemme tietoisia, että niitä ei erityisesti lasketa. Ei ole mitenkään kovin vaikeaa tajuta, mikä omassa elämässä lasketaan ja mitä ei. Sitten vain täytyy tehdä vähän enemmän sitä mikä lasketaan. 

Sääntö 2: Älä koskaan lainaa muille rahaa tai jotakin muuta, ellet ole valmis luopumaan siitä lopullisesti.

Jos lainaat toiselle rahaa, kirjoja, työvälineitä tai mitä tahansa, sinun tulee ottaa laskelmiin mukaan, että ne voivat kadota, unohtua, mennä rikki tai niille voi tapahtua jotakin muuta. Jos saat ne jostakin ihmeen syystä takaisin, voit pitää sitä bonuksena. Jos siis et ole valmis kokonaan luopumaan siitä, mitä lainaat muille, älä suostu lainaamaan ollenkaan, ei lapsillesi, vanhemmillesi, ystävillesi tai työkavereillesi, ei kenellekään. Siten säilytät todennäköisimmin hyvät välit muihin.

 Sääntö 3: Opi erottamaan, milloin sinun pitää kuunnella ja milloin toimia.

Kun joku lähestyy sinua ongelmansa kanssa, joka vaatii käytännön ratkaisuja, auttavaa kättä tai jotakin muuta konkreettista, on parasta toimia eikä vain päästellä myötätuntoisia äännähdyksiä tai osoittaa sympatiaa. Mutta kaikki ongelmat eivät ole yhtä yksinkertaisia eikä niihin aina löydy käytännöllisiä ratkaisuja. Aina joskus joku tulee luoksesi ongelman kanssa, johon ei ole helppoa ratkaisua, tai jolla on useita eri ratkaisuvaihtoehtoja, tai joka tuntuu täysin ratkaisemattomalta. Silloin ratkaisuehdotuksen tekeminen ei ole todellakaan paikallaan. Et sinä siksi saa kuulla ongelmasta, vaan siitä kerrotaan sinulle siksi, että voit olla osa prosessia. 

Sääntö 4: Vertaa mielellään itseäsi muihin ihmisiin. Silloin huomaat, mitä sinun vielä täytyy tehdä ja näet, että se on mahdollista saavuttaa.

Puhutaan paljon siitä, miten itsetuntomme kärsii, jos vertaamme itseämme muihin, ja miten silloin haluamme polkea heidät jalkoihimme. Mutta mehän tiedämme, että kukaan ei ole täydellinen, joten voimme luopua ajatuksesta, että meidän itsemme pitäisi olla sitä. Joten kun seuraavalla kerralla toivomme, että olisimme kärsivällisempiä, taitavampia, suvaitsevampia, parempia vanhempia, rauhallisempia, tai mitä me nyt haluaisimmekaan, niin voimme valita jonkun muun, jolla on juuri tämä ominaisuus ja käyttää häntä oppaanamme. Meidän ei tarvitse kertoa siitä hänelle itselleen, mutta voimme pyytää mielellään neuvoja. Siten vertaamme itseämme toisiin positiivisella tavalla ja tulemme - toivottavasti - iän myötä yhä viisaammiksi ja paremmiksi.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihje:

Richard Templar: The Rules of Life (2011)

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi