RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 28 (1.9.2010)

”Sinä päivänä kun lapsi tajuaa, että vanhemmat eivät ole täydellisiä, hän tulee murrosikään; sinä päivänä kun hän antaa heille anteeksi, hän tulee aikuiseksi; sinä päivänä kun hän antaa anteeksi itselleen, hänestä tulee viisas"
. Alden Nowlan.

ASENNA ITSELLESI VIRUSSUOJA

Eräs etsijä matkusti maailman ääriin erään vuoren huipulle tavatakseen opettajan, jonka tiedettiin tuntevan onnen salaisuuden. Kun hänen vuoronsa tuli, hän luetteli pitkän listan ongelmia, jotka täyttivät hänen elämänsä.
”Pelkään, että en voi auttaa sinua ongelmissasi”, huokasi opettaja kuunneltuaan kärsivällisesti vierailijaa.
”Miksi ei?”, ihmetteli pettynyt etsijä ihmeissään.
”Siksi, että jumalat ovat päättäneet, että meillä tulee olla aina 51 ongelmaa. Niinpä vaikka voisinkin auttaa sinua ratkaisemaan ongelmasi nyt, ne korvautuisivat 51 muulla.”Hetken hiljaisuuden jälkeen hän jatkoi:
 ”Mutta voin ehkä auttaa sinua 52:ssa ongelmassasi.”
”Mikä se on?” kysyi etsijä.
”Sinun 52. ongelmasi”, vastasi opettaja, ”on se, että ajattelet, että sinulla ei saisi olla niitä ensimmäistä 51:tä.”

Niin, elämä ei liene koskaan ollut ongelmatonta. Siinä tapauksessa asuisimme kyllä edelleen luolissa. On vain valittava ne 51 ongelmaamme huolellisesti. Ja ehkä kutsua niitä joksikin muuksi kuin ongelmiksi. Ongelmattoman elämämän kaipuumme ei lisäksi mene kovin hyvin yksiin valitettavan tapamme kanssa pitää kiinni ongelmista, jotka ovat jo nähneet parhaat päivänsä, tavastamme säästää vanhat epäoikeudenmukaisuudet ja harmit. Sillä tavoin annamme, kuten Doc Childre ilmaisee asian kirjassaan The Heart Math Solution, tyhmien ihmisten ja epämiellyttävien tapahtumien asua ilmaiseksi päässämme.

Otteen irrottaminen ja niistä irtipääseminen tapahtuu kuitenkin usein anteeksiantamisen vaikeaa tietä. Mutta väliäkö sillä. Kysehän ei ole siitä, että epämiellyttävät vuokralaiset ansaitsisivat saada anteeksi, sillä sinä et anna heille anteeksi heidän itsensä vuoksi. Sinä teet sen itsesi vuoksi - jotta pääsisit heistä eroon. Anteeksianto on yksinkertaisesti hyvin tehokas tapa saada käyttöön energiaa oman terveyden ja hyvinvoinnin hyväksi. Lopeta siis ilmaisen ylöspidon antaminen sellaiselle, mikä on jo riittävästi myrkyttänyt elämääsi. Ja anna ihmeessä anteeksi myös itsellesi. Sanotaan, että paras tapa antaa ravintoa sisäiselle piinalle on taukoamatta pohtia miksi kaikki meni niin kuin meni ja mitä olisi voinut tehdä toisin. Kun olemme lajitelleet erilleen kaiken erehdyksistä ja väärinarvioinneista oppimamme hyödyllisen, meidän on aika tajuta, että vanhojen erehdysten jatkuva jauhaminen mielessä ei muuta meitä paremmiksi ihmisiksi. Eikä se myöskään paranna mahdollisuuksia saada elämästä irti haluamaamme.

Don Miguel Ruiz vertaa surkeita ajatuksia tietokonevirukseen, joka on päässyt sieluumme, ja osoittaa, miten helposti se saa jalansijaa. Joka kerta, kun joku esittää vähätteleviä huomautuksia tai yrittää saada sinut tuntemaan syyllisyyttä jostakin, hän yrittää laittaa myrkkyä sinuun. Älä siis ota mitään henkilökohtaisesti, herra Ruiz kehoittaa, sillä se tarkoittaa, että olet samaa mieltä siitä mitä sanotaan. Tunnet itsesi epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi ja alat puolustautua. Se, että otat jonkin asian henkilökohtaisesti, tarkoittaa sitä, että avaudut ottamaan myrkyn vastaan. Ja jos nielet kaiken tuon roskan, niin myös muille käy entistä helpommaksi syöttää sinulle omia myrkkyjään. Älä siis koskaan ota toisten sanomisia henkilökohtaisesti, Ruiz toistaa, vaan ota vastuu tekemisistäsi ja pysy totuudessa puheissasi, niin voit rauhassa olla välittämättä roskasta ja käyttää energiaasi oikealla tavalla. 

Heti kun tajuat tämän, pystyt asentamaan palomuurisi ja suodattamaan pois tunneviruksia, jotka leviävät esimerkiksi loukkaavan kritiikin, juorujen, pilkallisuuden, vinojen hymyjen ja paljon puhuvien huokausten muodossa. Älä ota mitään henkilökohtaisesti! Sano ’stop’ ja linkitä ajatukset nopeasti johonkin antoisampaan.

Määrittele ongelmat tavalla, joka antaa sinulle mahdollisuuden ratkaista ne, tai laita ne sellaiseen kehykseen, joka auttaa sinua eteenpäin (ks. Kuukausikirje 19). Muista sanonta, että ”Kun Jumala haluaa antaa sinulle lahjan, hän käärii sen usein ongelman sisään”.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:

Sama kuin edellisessä kirjeessä (Don Miguel Ruiz: Neljä tietä vapauteen) ja eräs toinen Michael Neillin kirja: You can have what you want (2006).
----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi