RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 26 (13.8.2010)

MITÄ TARINAA ELÄT?

Minkälaisen tarinan olet ajatellut tehdä elämästäsi tänä syksynä?

Vaikka kesä onkin antanut lämpöä niin paljon kuin ylipäänsä voi toivoa, syksyä lähestyy kuitenkin vähän vastahakoisesti. Ihmisluonteen homeostaasiin yksinkertaisesti kuuluu se, että vastustaa muutosta ja sen vaatimaa toisenlaista käyttäytymistä. Sitä luopuu vastahakoisesti kesävelttoudesta syksykitkan hyväksi, joka puolestaan kääntyy vähitellen kaamosmasennuksen ja kevätväsymyksen kautta uudeksi kesäuneliaisuudeksi. Jos haluamme irtautua tästä kiertokulusta, meidän on syytä tarkistaa tarinaamme.

Don Miguel Ruiz sanoo, että sinä itse olet oman elämäsi ohjaaja, tuottaja ja pääosan esittäjä. Se on sinun oma elokuvasi. Se miten koet elokuvasi, riippuu sopimuksista, joita olet tehnyt elämän kanssa. Samoin kuin siitä, miten suhtaudut sivuosien esittäjiin, koska useimmiten juuri he ratkaisevat, pidätkö elokuvastasi. Jokin mitä partnerisi tai lapsesi sanoivat tai tekivät tai mitä joku töissä sanoi sinusta ovat Michael Neillin mukaan esimerkkejä tavallisesta elokuvasabotaasista. Hän mainitsee myös kaksi tapaa, joita sinä luultavasti käytät tehdäksesi tarinasi surkeaksi:

1)      Vertaat nykytilaa johonkin aikaisempaan parempaan ja päätät, että niin pitäisi olla edelleen, vaikka niin ei enää ole.

2)      Vertaat nykytilaa siihen, miten haluaisit asioiden olevan ja päätät, että niin pitäisi olla, vaikka niin ei ole.

Ja sitten toivot, että joku sivuosan esittäjistä laittaisi asiasi järjestykseen. Jonkin sellaisen odottamista, joka on oman hallintamme ulkopuolella, pidetään kuitenkin suorastaan hyvänä reseptinä kärsimykselle. Joten, jos haluat elää tyytyväisempänä, sinun kannattaa kirjoittaa käsikirjoitus uusiksi. Kaikki ei kuitenkaan sovi mukaan, joten voit valita kaiken haluamasi ja jättää loput pois. Sen ei tarvitse merkitä mitään perusteellista elämänmuutosta. Saman tarinan voi kertoa esimerkiksi komediana tai tragediana tai kummitusjuttuna tai menestystarinana. Enemmän on kyse siitä, mitä panet merkille ja mistä lakkaat välittämästä. Poimitko puutarhastasi kukkia vai rikkaruohoja mukaan tarinaan? Nostatko esiin oleellisia asioita elokuvassasi vai annatko mitättömyyksien ottaa vallan? Ja miten kuvaat oman itsesi?

On siis itsestä kiinni muovata oman arkensa tarina ja oman elämänsä elokuva. NLP-yhteyksissä puhuttaisiin mallista tai kartasta, jonka teemme itsesellemme maailmasta. Aistimme välittävät vain pienen osan ympärillämme olevasta, ja jos annamme sen otoksen tapahtua sattumanvaraisesti, kuljemme vanhoja latuja. Mikään ei kuitenkaan estä meitä tarvittaessa vaihtamaan tähtäintä ja poimimaan tarinaamme ja malliimme paremmin tyydyttäviä elementtejä. Vihjeen siitä, miten se käytännössä tapahtuu, voisi ehkä antaa vanha (ja hieman vaihtelevin tavoin kerrottu) tarina vanhasta viisaasta intiaanista, joka opetti oppilaalleen elämää.

”Sisälläni käy kova kamppailu kahden suden välillä”, hän sanoi. Toinen on ilkeä, kateellinen ja turhamainen, saita ja itsekeskeinen. Toinen on ystävällinen, toiveikas, luottavainen, antelias ja osaaottavainen. Sama kamppailu käy myös sinun sisälläsi ja jokaisessa meistä.”

”Kumpi susi sitten voittaa?” kysyi oppilas hetken miettimisen jälkeen.

”Se, jolle annan ravintoa”, vastasi vanha intiaani rauhallisesti.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatti:

”Tie onneen ja vapauteen alkaa siitä, että tajuat huolella seuraavan periaatteen: jotkut asiat ovat hallinnassasi ja jotkut eivät.”    Epiktetos

----------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:

Don Miguel Ruiz: Neljä tietä vapauteen (2001)                                                                     

Michael Neill: Feel happy now! (2007)
          

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi