RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 25 (9.5.2010)

ETEENPÄIN MENEMISEN TAITO

Tapahtuu helposti, että jää kiinni verkkoon, joka koostuu erilaisista tulevaisuuden suunnitelmista. Yksi toive riippuu kahdesta muusta jotka riippuvat neljännestä ja viidennestä, joiden edellytyksenä taas oikeastaan on ensimmäinen ja toinen...

Haluaisi esimerkiksi uuden asunnon, mutta silloin täytyy ottaa huomioon työpaikka, muut perheenjäsenet, koulut jne. Jos taas on valmis vaihtamaan työpaikkaa, mutta on vaikeuksia muuttaa nykyisestä asunnosta, astuvat ehkä ystävät ja taloudelliset seikat kuvaan. Jos on ongelmia terveyden kanssa, ehkä stressin ja uupumuksen vuoksi, pitäisi luultavasti nopeasti muuttaa jotakin, mutta mitä? Pelkkä ajatus siitä, miten kaikki riippuu kaikesta, saa vain stresaantumaan lisää ja loppujen lopuksi jää vain paikalleen odottamaan, että kaikki järjestyisi itsestään. Odottaa ja odottaa...

Miten murtautua vapaaksi? Self help -koutsit neuvovat meitä kirjaamaan viisi tärkeintä asiaa elämässämme: A, B, C, D ja E. Selvittääksemme sitten itsellemme mistä kannattaa aloittaa, voimme arvioida niitä parittain keskenään. Jos yritämme valita niiden välillä pohtimalla kaikkia samanaikaisesti, tulee siitä liian vaikeaa, koska niin moneen tekijään ei pysty kiinnittämään samalla kertaa huomiota.

 Jos sinulle esimerkiksi on tarjolla kolme eri työpaikkaa samanaikaisesti, sanotaan vaikka vanha työsi plus kaksi uutta, ja näillä kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa, syntyy mielessäsi helposti puolesta ja vastaan -seikkojen sekamelska ja päätöksesi on enemmän tai vähemmän sattumanvarainen. Saadaksesi kaaokseen vähän järjestystä, sinun kannattaa kirjata kaikkien kolmen edut ja haitat selvästi paperille. Sitten vertailet niitä parittain. Työ 1 vastaan työ 2. Kumpi voittaa, vaikka pienelläkin erolla? Sitten vain vertaat voittanutta vaihtoehtoon 3 ja siinä sinulla on ratkaisu. Tuntuu tietysti ikävältä luopua niiden kahden muun työn hyvistä puolista, ja juuri siinä vastustus piileekin, mutta olet tullut järjestelmällisesti toimimalla suhteellisesti ottaen parhaaseen ratkaisuun.  

Samaten voit listata elämäsi viiden tärkeimmän asian edut ja hinnan (rahassa, vaivannäössä ja muussa). Tarkista ensin, että ne kaikki ovat omasta toiminnastasi kiinni ja karsi pois tai uudelleen määrittele sellaiset, jotka edellyttävät tietynlaista käyttäytymistä muilta. Oivaltaaksesi asioiden tärkeysjärjestyksen ja mistä sinun täytyy aloittaa, punnitset ensin A:ta ja B:tä keskenään. Sitten punnitset voittajaa C:tä vasten ja jatkat edelleen, kunnes jäljellä on vain se yksi kaikkein tärkein. Sen jälkeen on helpompi tehdä toimintasuunnitelma, joka ei tietenkään sulje pois niitä muita tärkeitä asioita, mutta ei priorisoi niitä tällä hetkellä. Niiden suhteen asetettavat tavoitteet täytyy ehkä muotoilla uudelleen jossakin vaiheessa.

 Ainoa tapa päästä eteenpäin on irtautua muista vaihtoehdoista ja sillä tavoin ottaa etäisyyttä elämäntilanteeseen. Edgar Tollen mukaan meidän ei pidä identifioitua elämäntilanteemme vaan elämämme kanssa. Mikään elämäntilanne ei nimittäin säily muuttumattomana ikuisesti, vaan kaikki joko muuttuu tai loppuu, ja niin kauan kuin identifioidumme elämän kanssa, selviydymme elämäntilanteiden muutoksista.

Kaunokirjallisuus auttaa näkemään asiat monesta eri näkökulmasta, ja lisäksi rentoutumaan ja pitämään hauskaa. Siksi suosittelenkin nyt kesälukemiseksi lämminhenkisiä Mma Ramotswesta kertovia, Botswanan eksoottiseen ympäristöön sijoittuvia dekkareita, joiden kirjoittaja on Alexander McCall Smith.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:

"Elämä ei ole sellaista kuin sen pitäisi olla. Se on sellaista kuin se on." – Tuntematon ajattelija

 "Menestymisen mahdollisuutesi ovat suoraan verrannollisia sen kanssa, miten paljon iloa saat tekemisistäsi."     - Michael Korda

----------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:

Alexander McCall Smith: Naisten etsivätoimisto nro 1 -kirjat.                
----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi