RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 20 (13.12.2009)

MY BUSINESS, YOUR BUSINESS, GOD’S BUSINESS

Joulukuuhun ja joulun seutuun liittyy paljon enemmän tai vähemmän perinteisiä käsityksiä siitä, miten asioiden pitäisi olla. Stressin ja pettymysten riski on suuri. Siksi olisi ehkä hyvä palauttaa mieleen vanha hyvä ohje pitää ero My Business, Your Business ja God’s Business - asioiden välillä.

Ohjaaja Michael Neill kertoo kirjassaan ’You Can Have What You Want’ tarinan lautturista ja kahdesta matkustajasta. ”Minkälaisia ihmiset joen toisella puolella ovat?”, kysyy ensimmäinen matkustaja. Lautturi katsoo häneen ja kysyy: ”Millaisia ovat ihmiset siellä mistä tulet?” Matkustaja tuhahtaa ja vastaa:”Kamalia! Itsekkäitä, saitoja ja pahantahtoisia. Siksi lähdinkin sieltä.” Lautturi huokaa: ”Pelkään että tulet huomaamaan, että ihmiset joen toisella puolen ovat suunnilleen samanlaisia.”

Hetken kuluttua toinen matkustaja kysyy samaa: ”Millaisia ihmiset ovat toisella puolen jokea?” Lautturi katsoo häntä ja kysyy: ”Minkälaisia ihmiset sitten ovat siellä mistä sinä tulet?” Matkustaja hymyilee haikeasti: ”Oi, he ovat ihania! Ystävällisiä, anteliaita ja aina valmiita auttamaan. Olen niin surullinen siitä, että joudun lähtemään.” Lautturi hymyilee takaisin: ”Sinulla ei ole syytä huoleen. Tulet huomaamaan, että ihmiset joen toisella puolen ovat suunnilleen samanlaisia.”

Tarina kuvaa, kuinka me näemme muut ihmiset esteenä tai edellytyksinä. Michael Neill sanoo, että kaikki ongelmat, joihin liittyy muita ihmisiä, ovat kahden eri asian yhdistelmiä:

  • Haluamme hallita heitä (usein seurauksena siitä että he yrittävät kontrolloida meitä).
  • Otamme heidän tekonsa ja reaktionsa henkilökohtaisesti ja syytämme itseämme heidän valinnoistaan (tai moitimme heitä omista valinnoistamme).

Neil kertoo edelleen, miten hän kerran kysyi viisaalta mentoriltaan, mistä johtui että hän oli saanut yhden työpaikan, mutta ei erästä toista. Hän odotti suuria viisauden sanoja – ja sai niitä myöskin: ”Ne jotka palkkasivat sinut, tekivät sen siksi että he tekivät sen. Ne jotka eivät palkanneet sinua eivät tehneet sitä siksi että eivät tehneet sitä.” Piste. Mitään oikeaa selitystä ei ole. Muut ihmiset näkevät mitä näkevät, luulevat mitä luulevat, ja tekevät mitä tekevät oman makunsa mukaan. Juuri se on ’Your Business’, ja ainoa mitä voimme tehdä pystyäksemme vaikuttamaan esimerkiksi perhe-elämäämme, uraamme tai ympäristöömme on hoitaa ’My Business’ -asiat. Se tarkoittaa, että voimme käytännölliseti katsoen vain

  • valmistautua niin hyvin kuin voimme
  • olla paikalla, kun asioita tapahtuu, ja
  • tehdä parhaamme.

Emme usein tyydy pelkästään haluamaan hallita muita. Tahdomme hallita kaikkea! Luultavasti siksi, että ajattelemme, että emme selviydy asioista, jotka tapahtuvat vastoin tahtoamme. Sorrumme valittamaan huonoa säätä, huonosti sujuvaa liikennettä, sitä että väärä joukkue voittaa jne. On olemassa valtava määrä asioita, joihin EMME todellakaan PYSTY vaikuttamaan, ja niitä kutsuttakoon ’God’s Business’. Taito on siis kyetä erottamaan sellaisen, mihin emme pysty vaikuttamaan, siitä mihin pystymme. Mitä enemmän keskitymme ’My Business’ - asioihin ja kehitämme voimaa, viisautta ja joustavuutta kohdata sen mitä elämä tuo mukanaan, sitä vähemmän meidän on tarve hallita hallitsematonta. Tämä muistuttaa paljon vanhan nunnan rukousta saada voimia vaikuttaa siihen missä se käy, nöyryyttä hyväksyä se mitä ei pysty muuttamaan ja viisautta erottaa nämä kaksi toisistaan.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:

”Helvetti on toiset ihmiset”  Jean Paul Sartre
”Moni kalastaa koko elämänsä ajan ymmärtämättä, etteivät he kalaa halua”
H. D. Thoreau
----------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihje:

Michael Neill: You Can Have What You Want (2009).
----------------------------------------------------------------------------------------------

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi