RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 21 (26.1.2010)

MITEN KIIREHTIÄ HITAASTI

Viime aikoina on ollut liikkeellä monenlaisia uuden vuoden toivotuksia. Miksi niin? Onko nyt niin tärkeää olla onnellinen? Se tuntuu toki hyvältä, onnellisuus-sanan määritelmän mukaan.

Mutta professori Richard Wiseman osoittaa, että on kyse suuremmista asioista kuin pelkästään siitä. Ilon ja onnellisuuden tunne johtaa menestykseen sekä työssä että yksityiselämässä (eikä päinvastoin, kuten voisi luulla). 250000 koehenkilön tulokset osoittavat, että onnellisuus tekee ihmisistä sosiaalisempia ja altruistisia. He pitävät enemmän itsestään ja muista ja ovat hyviä ongelmanratkaisijoita. Niin, jopa heidän immuunipuolustuksensa vahvistuu, niin että he viettävät terveemmän ja pitemmän elämän. Niinpä ei ole mikään ihme, että toivotamme toisillemme onnellista uutta vuotta. Mutta riittääkö vain toivottaa ja pitää peukkuja pystyssä.

Kirjakauppojen hyllyt notkuvat oppaista miten onni saavutetaan. Useimmat ovat luultavasti melko hyviä ja eivät juuri eroa toisistaan. Jostakin syystä keksin lukea uudelleen Paul Coelhon ’Alkemistin’. Ehkä siksi että Time Out Englannissa arvosteli sen sanoilla ”Sisältää kaikki hyvät neuvot mitä voit koskaan toivoa itsellesi”. Ja nyt toisella lukemalla, kun tapahtumat eivät enää olleet niin tärkeitä, ymmärsin kaikki metaforat ja niiden johdatuksen paljon paremmin. Oivalsin toivomisen tärkeyden, sen tärkeyden, että laittaa itsensä liikkeelle juuri silloin kun tekee mieli pysähtyä – samalla kun malttaa olla kärsivällinen silloin kun olisi kiire eteenpäin, että oppii koko ajan uutta ja että ottaa vastoinkäymiset jonakin asiaankuuluvana.

Siinä missä tavoitesuuntautuneet gurut sanovat että aja lujaa ja keskity maaliin pääsyyn, Coelho sanoo, että sinun on avauduttava kohtalollesi, merkitseepä se sitten aarteen löytämistä kumppanin, tehtävän, matkan tai jonkin muun muodossa. Kuuntele sydäntäsi ja seuraa merkkejä, toisin sanoen ole joustava ja luovi vaikeuksien läpi. Tie aarteen luo on harvoin suora. Ota rauhallisesti ja näe elämä ja ilo pienessä, hiekanjyväsissä, kuten Coelho sen ilmaisee.

Richard Wiseman huomauttaa, että jos tyytyy vain uneksimaan, saattaa voida jotenkuten hyvin, mutta ei saavuta mitään. Samalla hän kuitenkin myös tyrmää myytin tarpeesta asettaa keinotekoisia päämääriä. Vain sisältämme tulleet unelmat vievät meidät eteenpäin. Eivätkä aina nekään. Coelho tuo esille sen, että meillä on valintamahdollisuus: voimme jäädä paikalleen unelmiemme kanssa tai sitten altistua monenlaisille riskeille lähtemällä liikkeelle. Kuten Richard Bandler esittää kirjassa ’Freedom is Everything & Love is All the Rest’, ihmisen suurin vahvuus on hänen suurimmassa heikkoudessaan: kyvyssä valita. Vapaudella ja onnella ei ole mitään tekemistä rikkauden ja tiedon kanssa, vaan se syntyy oikean asenteen ja näkökulman valinnasta.

Ei siis ole kyse siitä, että asettaa hinnalla millä hyvänsä itselleen päämääriä ja keskittyy niihin, vaan siitä, että
• avautuu omalle elämänkohtalolleen,
• tekee tietoisen valinnan tutun ja turvallisen ja riskialttiin mahdollisuuden välillä,
• on voimia suunnistaa koettelemusten läpi,
• on kärsivällisyyttä, kun mitään ei tapahdu ja kyky nauttia pienistä ilonaiheista,
• tekee elämästä tutkimusmatkan eikä tuijota sokeasti päämäärään
• ja viimeiseksi, mutta ei vähäisimpänä, on valmiina siihen, että aarre, kun se lopulta löytyy, voi olla hyvin yksinkertainen. Mutta ilman kaikkia vaikeuksia se olisi jäänyt piiloon.


----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatti:

”Mahdollisuus merkitsee vain, että et ole vielä tehnyt sitä". Darrell Royal, jalkapallovalmentaja, University of Texas
----------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:

Richard Wiseman: 0,59 seconds (2009)
Paulo Coelho: Alkemisti (2002)
Richard Bandler & Owen Fitzpatrick: Freedom i Everything & Love is All the Rest (2005)
Pauli Kohelo: Ohessa tilinumeroni (2009)

----------------------------------------------------------------------------------------------

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi